vrijdag 2 september 2016

bril

Een bril heeft vele functies. De een kan ermee veraf beter zien, voor een ander maakt het dichtbij juist zichtbaar. En, niet te vergeten: de bril is een mode-attribuut. Op dat moment wordt het lastig want mode en functionaliteit staan elkaar naar het leven.

Edgar Davids

Toen het Nederlands Elftal nog wat voorstelde (in de tijd dat Generaal Witjes in zijn eentje de twaalfde man was) speelde Edgar Davids met een bril vanwege een oogziekte. Als een popster met terrier-allures bestreed hij het middenveld. De bril sloot nauw om zijn oogkas om zijn actieradius optimaal te laten zijn. Maar toen de bril bij zijn imago ging horen was het afgelopen met 's mans carrière. Een bril in het veld, het werkt niet. Net als een hoed op een voetballers hoofd alleen maar de functie heeft om af te nemen tijdens zijn afscheid.

dirty harry

Terug naar de functionele bril: ik was de zon vergeten.
Ik heb nog nooit een sporter over het veld zien lopen met een zonnebril, zelfs geen strakke zoals Davids of Bono. Trimheren Doetinchem had dan ook een wereldprimeur met Paul van Dijk.
En het moet gezegd worden, het zag er stoer uit. Zijn aanblik boezemde de tegenpartij angst in. Dat wil zeggen, in het begin. Want al snel bleek 'dirty harry' zijn flitsende en vaak onnavolgbare acties kwijt te zijn. Bovendien zag hij geen medespeler staan. Het dikke montuur ontnam naar schatting 40% van zijn gezichtsveld.
geen zicht



Toch won het blauwe team. Oranje scoorde er lustig op los, het was misschien wel 8-3. Maar de magie van het winnende doelpunt deed het blauwe team goed en blokkeerde oranje. Gelukkig was het een vriendschappelijk partijtje. Als het om het echie gaat dan gooien wij alle schroom en brillen van ons af.

Gerrit Geuvers

PS: nadere bestudering van het fotomateriaal toont dat een bril ook een functie kan hebben tegen opwaaiend vuil op een droog kunstgrasveld.

is het om te huilen ....

... of een vuiltje in het oog?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten