zondag 27 juni 2010

theater

Met name in de zuidelijke landen zijn voetballers meesters in theatraal te aarde storten. Een duwtje in de rug of een veeg langs de wang zijn niet minder dan een aanslag. En de medespelers vliegen verontwaardigd de dader aan. Ik denk wel eens dat de manier waarop we in de Irakoorlog zijn betrokken daar mee te maken heeft. Allemaal theater.
Zo ook het hockeyspel van de trimheren van vandaag (jawel, ik ben weer vlot). Theater, ja, maar niet om de scheids te misleiden. Nee, het is gewoon intimidatie van de tegenstander. In de loop van de partij op het al snel broeiende kunstgras zijn alle middelen geoorloofd, want de hitte ontneemt ons allen de gekende technische kwaliteiten. Piet maakt een hele salto achterwaarts (voor de helft waardoor hij op zijn rug terechtkam), Ed maakte een piroutte maar bleef op de been, ik maakte een zijwaarste danspas, maar had buiten mijn eigen schoenveter gerekend. Allemaal hilarische momenten die de tegenstander op subtiele wijze uit het spel haalde. Oranje was het meest succesvol. Met vier van de acht doelpunten was Piet Adriaanse topscorer. Maar aan de andere kant verdwenen er ook twee in het doel. Bij een van de goals was een actie van Henk Meerstad (nogmaals gefeliciteerd met je verjaardag, nu zonder zoen) de voorbode. In een poging André ten Berge te bereiken zwaaide hij woest maar elegant over de bal, verloor bijkans het evenwicht en liet zijn stick in opperste wanhoop z'n eigen weg maar gaan.
Jan had vooraf zulke mooie verhalen over het theater van onderen, dat we allemaal wel naar het straattheater in de stad wilden gaan. Maar na deze partij valt iedere aanblik van danseressen van de onderzijde in het niet. Vanmiddag gaan we gewoon nagenieten in de zon, met een rosé en de wedstrijd England - Deutschland. Geen theater, maar pure spanning en onbehouwen inzet. Zoals Toine - postbode - de Ruiter, die ons zelfs in deze drukkende hitte vergaste op fraaie eenarmige solo's en het winnende doelpunt met een theatraal "yeah" begeleidde. Maar van hem kunnen we het hebben.
Gerrit Geuvers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten