zondag 4 mei 2014

Hongerzomer

Daar komt-ie aan, in een blinkend witte, pas geboren Citroen. Trots stapt Ed uit, een geheimzinnig pakje onder de arm. Hij houdt het pakketje vlakbij zijn bevroren schouder. Dat krijg je in barre tijden van oorlogsdreiging en strenge regels. 

Ed laat Hans de "aan"knop zien
Gevouwen handen

Maar net als alle andere 18 trimheren moet ook hij de oefeningen van Jan uitvoeren. De auto mag straks worden ingereden. Deze frisse maar zonnige zondag was de opkomst weer groots.
De voetbalcompetitie is afgelopen, de Graafschap mag nog een poging doen in de nastoot maar verder zijn we helemaal klaar voor het zomerseizoen. In de bible belt zijn zelfs de oorlogslachtoffers al herdacht. Daar konden ze kennelijk niet wachten met het grote feest der bevrijding.

Trimheren Doetinchem staan vanavond rond het oorlogsmonument twee minuten na te denken van welke reus die gevouwen handen zijn die zo mysterieus uit de grond rijzen.

er is genoeg voor iedereen
Goede smaak is deelbaar

Over rijzen gesproken, het pakketje bleek een cake. Daar hoorde een verjaardagsliedje bij. Het kostte enige overtuigingskracht omdat Hans op studentikoze voorging in gezang. Maar drie keer was scheepsrecht. En daarna mochten we d'ran. De plakjes verdwenen als snel in de trimheermagen. De laatste kruimels werden door Ed vakkundig in nog kleinere stukjes verdeeld: ook goede smaak blijkt deelbaar te zijn. Bij Trimheren leer je hoe met schaarste omgegaan kan worden.

Koffiedictaat

de verstoppelplek
Over schaarste gesproken: de koffie. De prijzen stijgen, dus hebben Trimheren een hamstervoorraadje aangelegd. Mede met het oog op de dorstige horde van uitzuigers die door de week te hoop lopen tegen het beperkende koffiedictaat van het bestuur. Arjen rommelde wat in een hoekje met een hekje in een door Jan gesponsorde sporttas. Daar toverde hij twee zakjes tevoorschijn.
Filters. Ook die zijn geconfisqueerd op een klein aantal na, te weinig om van te leven, te veel om van te sterven. Maar Trimheren bewaken derde helft-ritueel met alle mogelijkheden in tijden dat alles op de bon is en de Gestapo loert.

Hans doceert, Jan wil niet herkenbaar op de foto
Hongerzomer

Over de derde helft gesproken. Dat impliceert een eerste helft (warmlopen en oefeningen) en een tweede helft (partijtje). En zo was het ook dit keer. De eerste helft wordt steeds korter, maar gezien onze topconditie, geen blessures, alleen een kleine valpartij met veel bloed, valt dat te billijken.
De tweede helft was wederom een pareltje voor de neutrale toeschouwer, 5-4 voor het tiental in het blauw. En een oer-Nederlands tintje met topschutters Hans (2) en Piet (3).
Trimheren zijn er klaar voor, laat de hongerzomer maar komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten